O zi „neagră” pentru sistemul deja bolnav al României, care nu a fost decât o meteahnă în plus. Totuși, pentru cei 100 000 de oameni veniți în acea zi în Piața Victoriei, evenimentele de dinainte de ora 23 au reprezentat un simplu miting al Diasporei. Mitingul a devenit violent, cu precădere din cauza unui grup de protestatari mai agresivi care a încercat să rupă cordonul din fața sediului Guvernului, iar jandarmeria s-a văzut nevoită să intervină - și aceasta violent. Aici a apărut problema. Jandarmii au acționat agresiv asupra protestatarilor, indiferent că erau pașnici sau violenți, folosind violență verbală, fizică și mai ales gaze lacrimogene. Evenimentul s-a soldat cu 440 de persoane ce au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 65 de pacienți au avut nevoie de spitalizare. Fără îndoială, evenimentul s-a mediatizat rapid, iar Președintele Iohannis a cerut ministrului de interne Carmen Dan „să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele”.
Dosarul 10 august a avut o soarta nestatorinică de la bun început, fiind extrem de controversat. În iulie 2020 procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul, acesta nefiind decât pretextul pentru a scoate de sub urmărire penală conducerea Jandarmeriei de la acea vreme. O lună mai tarziu fostul procuror-şef al DIICOT, a infirmat clasarea dosarului şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi ai Jandarmeriei. Chiar și așa, Tribunalul București a amânat de mai multe ori pronunțarea unei decizii.
Să ne întoarcem la anul 2021.La data de 2 martie Tribunalul București a decis că dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 rămâne clasat. Astfel, conducerea jandarmeriei din 2018 nu ar mai putea fi urmărită penal. Noroc sau coincidență? Poate puțină corupție?
Ca tineri rămânem neputincioși în fața nedreptăților făcute din 2018 până în prezent. Speranța rămâne la decidenții noștri. S-au sesizat deja Inspecții Judiciare, se cer reforme în sistemul judiciar și se promite că dosarul nu se oprește aici. Poate sunt doar vorbe goale sau poate chiar se va schimba ceva. Noi nu putem decât sa analizăm situația astfel încât să nu se mai repete astfel de gafe în viitorul țării noastre și, poate nu la fel de important, să sperăm.
Comentarios