top of page
Search
Vasile Andrei Alexandru

Amnistie, grațiere și corupție

“Puterea tinde sa corupă, iar puterea absolută corupe absolut”, acest citat ilustrează foarte bine o realitate, cu care noi, românii, ne luptăm . O realitate care a început să se formeze și să devină o normă odata cu venirea tancurilor armatei roșii și instaurarea regimului comunist profund corupt.Cu toate că au trecut peste 30 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, încă ne luptăm cu rămășițele vechiului sistem, care și-a păstrat ghearele adânc infipte în societatea românească.

Ca să ilustrez cât de gravă este situația din țara noastră vreau să amintesc cititorilor noștri că până în momentul de față am avut un fost prim-ministru condamnat pentru acte de corupție, un al doilea cu un dosar de corupție în desfășurare, zeci sau mai bine zis sute de politicienii condamnați și poate cel mai bun exemplu fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care a fost arestat și trimis la penitenciar în timp ce își exercita funcția de înalt demnitar al statului roman.

  Am vorbit puțin despre corupție in introducere , dar trebuie amintite și cele 2 procedee prin care o persoană sau un grup de persoane poate scăpa din spatele gratiilor.

  Primul procedeu este amnistia, care este definită ca “ Actul unui guvern de înlăturare a răspunderii penale a unui grup sau a unei categorii de persoane, de obicei pentru o anumita infracțiune.”.Prin această procedură guvernul țării poate să șteargă cu buretele orice faptă comisă de o persoana sau grup de persoane, inclusiv celor  care se află  în cursul unui proces, dar nu au fost încă condamnate.În România, conform articolului 73 alineat (3) lit (i)  din Constituție, amnistia poate fi acordată numai printr-o lege organică adoptată de către parlament.

  Al doilea procedeu juridic despre care o să vorbesc este grațierea.Aceasta este un act de clemență, dictat de considerente social-politice și de politica penală, prin care puterea de stat dispune stingerea totală sau parțială a executării unei sancțiuni de drept penal sau contravenționale sau înlocuirea pedepsei cu una mai ușoară.În țara noastră, grațierea poate fi acordată în mod individual, prin decret prezidențial sau colectiv, de către Parlament printr-o lege organică.De asemenea, grațierea poate fi totală, parțială, prin comutare, condiționata sau necondiționată.

  Grațierea totală înlătura în întregime executarea pedepsei, chiar dacă cetățeanul și-a început sau nu executarea pedepsei.Grațierea parțiala înlătura numai o parte din executarea unei pedepse, prin indicarea unei fractii(½ , ¼).De exemplu, dacă ești condamnat la 4 ani de închisoare cu executare și ești grațiat parțial o să petreci numai jumătate sau 3 treimi din sentința.În cazul în care ai fost condamnat și ai petrecut deja o parte din pedeapsă, negrațiată, în data adoptării actului de clemență vei fi pus în libertate.

  Grațierea prin comutare constă în schimbarea unei pedepse mult mai grave cu una mai ușoară.De exemplu, în loc să te duci la inchisoare vei plăti o contravenție.Grațierea condiționata eliberează cetățeanul din închisoare, dar prevede anumite condiții, printre care un termen de încercare, de obicei de 3 ani, în care acesta nu trebuie să săvârșească o altă infracțiune intenționată.Iar ultimul tip de grațiere este grațierea necondiționată sau pură, care poate fi emisă fie de Parlamentul Romaniei sau prin decret prezidențial.

  În introducere am punctat problema corupției din țara noastră, la momentul actual aflându-ne pe locul 70 in lume, la egalitate cu Ungaria , iar mai jos decat noi in cadrul Uniunii Europene se află numai Bulgaria.Auzim atât de des cuvântul corupție încât ne-am obișnuit cu el, pare chiar ceva normal la noi.Dar ce este mai exact corupția?

  Corupția este definită ca fiind un abuz, activ sau pasiv al funcționarilor publici, în scopul obținerii unor avantaje financiare private sau alte beneficii.Există metode multiple de corupție, printre care:

 

-Mita

  Probabil cea mai cunoscută, ea implică utilizarea de cadouri și favoruri în schimbul câștigului personal. În România anilor 2000 mita standard pentru un contract de la stat era de 10% din valoare contractului.

-Favoritism,nepotism și clietelism

  Mai des întâlnita la noi ca și metoda PCR, pile, cunoștiințe, relații, și aceasta implică favorizarea ilegală a unui prieten, rudă sau membru a unei societăți.Această metodă afectează profesionalismul instituțiilor și este total opusă principiului meritocrației.

-Delapidere, furt și frauda

  Delapidarea și furtul reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale țării noastre, banii de la bugetul de stat, bani pe care noi, oamenii de rând, îi plătim ca taxe și impozite, ajung în buzunarele politicienilor și a funcționarilor publici.Frauda poate la rândul ei implica și înșelăciune, spre exemplu, convingerea unui proprietar să își vândă fondurile sau activele unor persoane neautorizate.

 

  Până când nu vom reuși să rezolvăm problema corupției din țara noastră, nu ne vom putea atinge cu adevărat potențialul ca națiune.

Regimul și partidul comunist au murit, a venit vremea ca atât metodele pe care aceștia le foloseau, cât și mentalitatea sa dispară la rândul lor din societatea noastră.

74 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page