Acest subiect a fost întotdeauna controversat, existând mii de opinii pe baza lui, deoarece pe de o parte intervine partea legală, ce susține faptul că o crimă are aceleași consecințe în ciuda principiului din spatele criminalului, dar există și o parte morală, în care oamenii din societate tind să vorbească despre discriminarea rasială sau religioasă, ceea ce împarte părerile radical. Pentru orice tip de vătămare corporală, de la o vânătaie fără consecințe severe la omor, Codul Penal susține o perioadă mai lungă sau mai scurtă într-o închisoare corecțională.Ar trebui să existe o excepție pentru cele comise pe principii rasiale sau religioase ?
În acest caz, legea și moralitatea se bat cap în cap, existând, după cum am zis și mai sus, două extreme : cea care consideră excepția importantă din diferite motive, cum ar fi discriminarea din viața de zi cu zi, sau cea care ar respecta legea până la capăt. Ideea e că, în ciuda incorectitudinilor față de situațiile acestea, trebuie să ne gândim la importanța unei crime, aceasta afectând atât persoana omorâtă (logic, în condițiile în care un suflet nu mai trăiește), cât și familia și prietenii, impactul fiind unul imens. Din punct de vedere moral, situațiile excepționale ar trebui tratate diferit, cum de altfel se și întâmplă în cazul unor subiecte ce nu au un impact mare, dar în cazul unei crime trebuie reținută diferența dintre viață și moarte, iar orice motiv ar avea oricine, atât rasial sau religios, ar trebui să nu se recurgă la vătămarea vieții cuiva. În acest caz, persoana ce omoară o face din dorința de a scăpa de această discriminare.
Această problemă poate fi privită și din altă perspectivă, persoana ce comite actul crimei să-și dorească vătămarea cuiva ca o formă de discriminare, deoarece nu acceptă o anumită religie sau rasă, dorind dispariția acestora. Despre asta nici nu mai trebuie discutat, pe lângă încălcarea legii în ceea ce privește omorul, se încalcă și drepturile omului, ce susțin importanța practicării oricărei religii și a susținerii oricărei rase omenești. În ciuda gravității situației, ar trebui tratată ca atare, pedeapsa să fie aplicată atât asupra crimei, respectând Codul Penal, cât și asupra încălcării drepturilor omului, UE implementând din decembrie 2020 sancționarea încălcării grave ale drepturilor omului. Astfel se poate spune că există o "excepție", se ia fiecare problemă în parte și se rezolvă ( rezolvă e mult spus, dar o să lăsăm așa, chiar dacă mintea unui criminal, în special a unuia ce comite crime pe bază rasială sau religioasă nu este atât de ușor de convins asupra incorectitudinii acțiunilor sale).
În opinia mea, această discuție trebuie privită din ambele perspective, legală și morală, existând posibilitatea ca partea morală să fie transpusă în cea legală, în anumite cazuri, acest subiect fiind unul complex și încă dezbătut, deoarece există mai multe perspective ce necesită o atenție amănunțită.Totodată, în fiecare dintre ele nu trebuie uitat un lucru: o crimă duce la consecințe ireparabile, dispariția unui om mai mult sau mai puțin vinovat de pe acest pământ (din nou, depinde de caz).
Comments