Fiecare cetățean al României ar trebui să știe ce reprezintă termenul de Avocat al Poporului. Această instituție este autoritatea publică autonomă și independentă de orice altă autoritate publică. Constituie echivalentul Ombudsmanului European, instituție de origine suedeză, apărută în anul 1766. Scopul ei este de a apăra drepturile și libertățile persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile publice.
Avocatul Poporului are o multitudine de responsabilități: soluționarea petițiilor, sesizarea instanței de contencios administrativ (în condițiile legii acestuia), prezentarea celor două camere ale Parlamentului rapoarte (anual sau la cererea acestora), ce pot conține recomandări privind modificarea legislației sau măsuri de altă natură în favoarea ocrotirii drepturilor și libertăților cetățenilor.
De asemenea, Avocatul Poporului se află în strâns contact cu normele Curții Constituționale. El formulează, la cererea acesteia, puncte de vedere și o sesizează privind neconstituționalitatea legilor, înainte ca acestea să fie promulgate. Cât despre legile și ordonanțele care enunță drepturile și libertățile poporului (prevăzute atât de Constituția României, cât și de pactele și tratatele internaționale din care România face parte), inițiatorii acestora pot consulta Avocatul Poporului. Acesta se prezintă ca un profesor al legilor, punând în balanță toate ideile de promulgare legislativă.
Apărătorul public, cum este numit în alte țări, își exercită aceste atribuții din oficiu, dar și la cererea: persoanelor fizice (fără deosebire de cetățenie, vârstă, sex, apartenență politică sau convingeri religioase), asociațiilor, societăților comerciale ș.a.
Apare, așadar, întrebarea: Cine a ocupat funcția de Avocat al Poporului, din anul apariției acestui concept în România (1997)?
Primul ocupant al acestei poziții, Paul Mitroi, și-a început activitatea ca opozant al regimului comunist (mai 1997) și, la terminarea mandatului, a fost numit judecător la Curtea Supremă de Justiție. Succesorul său a fost Ioan Muraru, decorat în anul 2000 de președintele României, Emil Constantinescu, cu Ordinul Național ,,Pentru Merit”, în grad de Mare Cruce. Următorii au fost Gheorghe Iancu, demis din funcție după un an de mandat, și Anastasiu Crișu, care a ocupat postul de Avocat al Poporului cel mai puțin timp (22 ianuarie 2013 - decembrie 2013). A urmat Victor Ciorbea, în perioada iunie 2014 - iunie 2019. Actualul Avocat al Poporului este și prima femeie în această funcție în România, Renate Weber, ce și-a început activitatea în iunie 2019. Ea este și primul reprezentant al României căruia i s-a încredințat conducerea unei misiuni UE de observare a alegerilor (2008).
Comentários