Întrebarea zilei: vă place poliția? Din păcate, majoritatea răspunsurilor vor fi negative, iar argumentele ce le însoțesc ne sunt cunoscute tuturor. Nu e o noutate pentru nimeni că unii membrii ai forțelor de ordine, precum polițiști, jandarmi și așa mai departe, se comportă abuziv cu cetățenii pe care au jurat să-i protejeze. Spre exemplu, în țara noastră, dacă ai curiozitatea să cauți pe internet ,,poliția română”, vei descoperi mai multe știri și mărturii despre abuzuri și încălcări ale legii decât relatări și laude privind eficiența cu care organele statului o aplică și respectă. Evident, nu toți polițiștii au un astfel de comportament, dar după exemplele de mai jos, va fi destul de clar că există un comportament abuziv în multe secții de poliție din lume.
Un factor ce stimulează brutalitatea poliției și care este de asemenea foarte discutat astăzi de oamenii din toate părțile globului, este discriminarea rasială. Foarte multe acțiuni abuzive ale forțelor de ordine se consideră că au fost făcute în termenii profilului rasial. Această noțiune se referă la situația în care un membru al unei anumite rase este considerat a fi mai probabil înclinat spre un comportament criminal ca urmare a originilor sale. Spre exemplu în traficul din America, cetățeni nevinovați sunt opriți de ofițeri doar pe baza rasei lor sau pentru că sunt negri, deoarece se consideră că în special afro-americanii sunt predispuși la a fi traficanți de droguri sau a le consuma, chiar dacă statisticile din SUA mereu au arătat că populația caucaziană este cea mai implicată în folosirea drogurilor. Însă uneori agresivitatea polițiștilor asupra persoanelor de culoare poate atinge cote de neimaginat. Ne sunt familiare situațiile în care brutalitatea poliției a culminat cu decesul a cel puțin o persoană implicată. Bine cunoscutul caz al lui George Floyd, spre exemplu, afro-americanul în vârstă de 46 de ani care a murit după ce un polițist i-a stat cu genunchii pe grumaz mai bine de opt minute, ignorând strigătele acestuia cu ,,nu pot respira!". Motivul reținerii lui Floyd? Acesta ar fi vrut să plătească la un supermarket cu o bancnotă de 20 de dolari aparent falsă. Moartea lui amintește de cazul Eric Garner. Afro-americanul a murit în decembrie 2014, după ce un polițist l-a strâns de gât pe la spate în cursul procedurii de arestare. Înainte de a se prăbuşi la pământ și a muri și Garner a strigat disperat de mai multe ori: ,,nu pot să respir!" Acestea nu sunt decât două exemple dintr-o listă lungă de afro-americani neînarmați, uciși de polițiști.
De asemenea, mai există câteva grupuri vulnerabile care au reprezentat de multe ori rolul victimei în cazurile de abuz ale poliției. Acestea includ persoanele cu venituri mici sau foarte mici, femeile, bătrânii și dependenții de droguri. De exemplu, în 2015, Sheku Bayoh, un inginer în vârstă de 31 de ani, venit din Sierra Leone în Scoția când era adolescent, a fost înjunghiat de mai mulți ofițeri de poliție. Sheku era descris de apropiații săi ca fiind „atât un familist și un tată iubitor, cât și un membru îndrăgit al comunității sale”. În ziua în care a murit, acesta s-a dus să vadă un meci MMA acasă la un prieten, unde a luat un stimulent sintetic. Mai târziu în aceeași zi, vecinii lui Sheku l-au văzut pe acesta plimbându-se pe lângă casa lui din Kirkcaldy, Scoția, înarmat cu un cuțit, așa că au chemat poliția. Când echipajul a sosit, Sheku era neînarmat iar într-o oră și jumătate a fost declarat mort la spital, cu 23 de răni grave. Polițiștii au zis că folosiseră tehnici agresive de reținere din cauză că Sheku se comporta ciudat, dar filmările de pe camerele de supraveghere arătau că afirmațiile lor erau exagerate. Conform versiunii oficiale, Sheku a fost țintuit la pământ doar treizeci de secunde, dar un martor ocular a declarat că nouă ofițeri de poliție au stat pe el minute în șir. „L-am auzit cum urla. Mi-a dat fiori pe șira spinării. L-am auzit cum urla la ei să se dea jos de pe el și nu s-au mișcat niciun milimetru”, a zis trecătorul. Legat de bătălia juridică demarată ulterior, în 2018, procurorii au hotărât, în urma unei investigații, să nu-i acuze de nimic pe niciunul dintre ofițerii implicați. Dar guvernul scoțian a decis să lanseze o anchetă publică în luna ianuarie 2020, la cinci ani după moartea lui Sheku iar rezultatele urmează să fie publicate în următoarele luni. Avocatul familiei a explicat că deși Sheku Bayoh era sub infleunța drogurilor, acesta nu merita să moară.
Brutalitatea poliției poate fi eliminată doar dacă membrii forțelor de ordine și cetățenii lucrează împreună. De exemplu, oficialii care reglementează securitatea ar trebui să creeze legi care pedepsesc atât persoanele ce depun plângeri false la adresa ofițerilor de poliție, cât și agenții acuzați de cel puțin două abuzuri. Acestea sunt câteva eforturi publice care odată făcute ar putea reduce sau chiar elimina cazurile de brutalitate ale poliției, evenimente ce nu ar trebui oricum să aibă loc într-o societate din secolul XXI.
Comments