top of page
Search
Crâznic Flaviana

Care este treaba cu răspunderea penală a minorului?

Comitem o infracțiune gravă și scăpăm de sancțiunile legale pentru că nu am împlinit încă 18 ani? Primesc părinții amendă și eu nu merg la închisoare? Pot să fac ce vreau și nu suport consecințele? Chiar și dacă suntem minori încă, este important să fim informați cu privire la consecințele penale în cazul în care sfidăm legea și să nu trăim cu impresia eronată că putem scăpa nepedepsiți.


Sistemul juridic are două scopuri principale, care urmăresc formarea unei societăți sigure și responsabile: cel punitiv, de a îi pedepsi pe cei care greșesc, și cel de reabilitare, de educare a unui comportament antisocial. În cazul minorilor este firesc să se pună accentul pe cel de-al doilea, deoarece conduita unui copil poate fi îndreptată mai ușor. Totuși, nici pedepsele nu sunt excluse în cazul celor care nu au împlinit 18 ani, putând să se ajungă și la închisoare.


Deși ne putem simți „feriți” de sancțiunile legii până la majorat, este important să cunoaștem legislația referitoare la răspunderea penală la orice vârstă.


Răspundere penală este definită ca fiind cea mai gravă formă a răspunderii juridice, care implică obligația unei persoane de a răspunde în fața organelor de urmărire penală și apoi în fața instanței de judecată pentru fapta pe care a săvârșit‑o prevăzută de legea penală, obligația de a suporta măsurile de constrângere penală prevăzute de lege pentru săvârșirea infracțiunii și obligația de a executa pedeapsa aplicată.


Factorul determinant în stabilirea gradul de răspundere penală a minorului este discernământul – cât de conștient era acesta de consecințele acțiunilor sale ilegale. Până la 14 ani se presupune că nu există discernământ, astfel că nu poate fi sancționat prin lege. După vârsta de 14 ani, în schimb există doar o prezumție relativă a lipsei de discernământ, astfel că între 14 și 16 ani situația poate fi răsturnată prin probe în sensul prezenței discernământului la persoana în cauză. De la 16 ani, deja minorul răspunde potrivit legii, chiar dacă prezumția discernământului este relativă.


Așadar, ce tipuri de sancțiuni se pot aplica asupra minorilor? Codul penal prevede „măsuri neprivative de libertate”, de exemplu supravegherea, stagiul de formare civică, consemnarea la sfârșit de săptămână sau asistarea zilnică. Există, totuși, și cazuri în care se aplică măsuri privative de libertate, dacă minorul nu este la prima infracțiune, pentru care deja i s-a aplicat o măsură educativă sau dacă infracțiunea comisă este pedepsită în mod normal cu închisoare de peste 7 ani. Astfel, se poate ajunge la situații în care minorii sunt sancționați prin internarea într-un centru educativ sau de detenție.


Din fericire, sistemul juridic oferă minorilor oportunitatea de a-și îndrepta comportamentul, prin sancțiuni al căror scop este în totalitate unul educativ și nu neapărat punitiv, deși așa poate fi perceput.

Important de reținut din acest articol este că orice faptă își are urmările și noi, ca cetățeni în procesul de maturizare și dezvoltare, trebuie să ne informăm și să înțelegem cum funcționează astfel de aspecte din societatea în care trăim. Chiar dacă avem impresia că nu vom ajunge niciodată în situația de a comite o infracțiune, sistemul de răspundere penală relevă modul în care este perceput rolul minorului ca cetățean.

45 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page