23 iunie 2016 - data la care a avut loc referendumul asupra menținerii Regatului Unit în Marea Britanie. Aceasta va rămâne în istorie ca ziua în care dinamica relațiilor internaționale dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie s-a modificat radical. Fiind un rezultat neașteptat pentru David Cameron, care dorea obținerea unor acorduri mai favorabile pentru continuarea aderării Marii Britanii în UE, dorința populației britanice de a ieși din UE a avut și va avea în continuare un impact semnificativ nu doar asupra Regatului Unit, dar și asupra tuturor cetățenilor europeni.
În urma referendumului în care 52% dintre alegătorii participanți au votat în favoarea unui Brexit, Guvernul Regatului Unit a anunțat în mod oficial retragerea țării în martie 2017, începând negocierile cu Uniunea Europeană pentru Brexit. Regatul Unit s-a retras din UE la 31 ianuarie 2020, marcând începutul unei perioade de tranziție care s-a încheiat la 31 decembrie 2020. Marea Britanie a rămas supusă legislației Uniunii Europene, Uniunii vamale a UE, dar și Pieței Unice Europene în perioada de tranziție. Așadar, deși procesul de Brexit a început încă din 2016, de abia începând cu anul 2021 au fost implementate adevăratele schimbări. Până anul acesta s-au concretizat numeroase efecte economice și comerciale, dar haideți să vedem cum ne afectează în plan individual Brexitul.
De la noi condiții vamale până la noi reguli de călătorie, totul s-a modificat începând cu data de 1 ianuarie 2021. Probabil vom observa în următoarea perioadă o scădere a produselor venite din Marea Britanie sau o perioadă mai mare de livrare de la distribuitorii acestora, dar ceea ce ne-a afectat cel mai mult pe noi, ca liceeni și viitori studenți, este problema migrării pentru studii.
În primul rând, înainte de a detalia aspectele referitoare la legislație, vom pune în lumină impactele la nivel academic. Ca urmare a ieșirii din UE, taxele pentru studenții străini care doresc să studieze la o universitate britanică s-au dublat, întrucât nu mai există nicio justificare pentru a acorda cetățenilor UE vreun privilegiu, având în vedere că Regatul Unit nu mai este membru. Trist, știu. Odată ajunse la nivel astronomic, taxele au îndepărtat majoritatea aspiranților de studiul la universitățile de top din UK, redirecționându-i către variante mai accesibile. Partea bună este că Marea Britanie are mai mult de pierdut în urma acestei schimbări, așadar universitățile au început deja să introducă burse pentru studenții din UE, necondiționate de rezultatele obținute.
În al doilea rând, trebuie să luăm în considerare și noile reglementări vamale implementate ca efect al Brexitului. Din fericire, atunci când vorbim de călătorit (nu că am călători prea mult acum, dar tot e bine de știut), atunci când ajungem în Regatul Unit în scop turistic pe o perioadă de până la 6 luni, nu avem nevoie de viză. Deci, măcar din acest punct de vedere, nimic nu s-a schimbat. Până la data de 30 septembrie 2021, cetățenii români nerezidenți pot utiliza cartea de identitate pentru a intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. După această dată, intrarea va fi posibilă doar pe baza pașaportului.
Cu toate acestea, cetățenii români care vor să studieze sau să muncească trebuie să obțină, în prealabil, o viză de intrare. De la 1 ianuarie 2021, Regatul Unit implementează un nou sistem de imigrație bazat pe puncte care se aplică și cetățenilor europeni care doresc să studieze după această dată în UK. Astfel, pentru a putea studia în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021, studenții UE trebuie să aplice pentru o viză care este acordată în baza obținerii unui punctaj de 70 de puncte, primind astfel statut de student internațional. Punctajul menționat se obține pe baza îndeplinirii unor cerințe: să fiți acceptat la o unitate de învățământ acreditată din UK , să aveți o bună cunoaștere a limbii engleze, să dispuneți de mijloace financiare suficiente. Din informațiile transmise de autoritățile britanice, România se află în lista statelor exceptate de la dovada existenței mijloacelor financiare, cu excepția unor situații specifice. În contextul unor cazuri speciale, solicitanții vor fi contactați direct de către Serviciul Britanic pentru Vize și Imigrări (UK Visas and Immigration), după depunerea cererii.
Acestea fiind spuse, v-am prezentat doar câteva dintre efectele directe ale Brexitului, dar rămâne de văzut ce relații vor menține UK și UE și cum ne vor mai afecta acestea, atât în plan mondial, cât și individual. În cele din urmă, chiar dacă efectele sunt mai dramatice la nivel economic, în plan personal se resimt cel mai tare restricțiile care îngrădesc libertatea de a călători, de a studia, de a face comerț... „and so on”.
Comentários