Fie că suntem încă la liceu, la facultate sau ne-am început viața profesională, pe tot parcursul vieții, implicit carierei, ne vom lovi de situații care să ne provoace dileme cu privire la etică, corectitudine și corupție. Acest tip de probleme etice se numesc în domeniul judiciar „conflicte de interes” și ne vizează pe toți.
Pentru o clarificare, să analizăm o situație ipotetică: ai de făcut un studiu în care trebuie să demonstrezi că un oarecare fapt este adevărat într-un procent de peste 70%. Totuși, efectuând studiul, realizezi că acest fapt se adeverește numai în 65% dintre cazuri. Sunt șanse să fi existat o problemă la mijloc: poate unul dintre subiecții studiului nu a luat în serios cercetarea sau poate a fost vorba de o abordare greșită la un moment dat. Însă, cert este că salariul tău nu depinde de veridicitatea studiului, ci doar de demonstrarea exactitudinii sale într-un procent mai mare de 70%. Astfel, dacă vei demonstra ceea ce ți se cere, va fi în interesul angajatorului care te va răsplăti pe măsură, totuși, nu este etic să schimbi rezultatele unui studiu după bunul tău plac. În aceste momente se ivește conflictul de interes: individ (moralitate) contra companie (îndeplinirea cerinței și răsplata).
Mai concret, conflictul de interes se referă la situațiile în care interesele personale diferă de cele profesionale sau publice. Conflictul de interes este interior, ține numai de individul în cauză, care, din păcate, poate avea ramificații de caracter și poate dăuna vieții publice a persoanelor implicate.
Conflictul de interes este bine evidențiat și într-un astfel de caz: o firmă importantă anunță un post liber. În echipa intervievatorilor, se află o rudă a unui candidat necalificat care dorește să ocupe postul. Ruda din firmă, în interes personal, va încerca să-i obțină persoanei în cauză job-ul respectiv, chiar dacă, din perspectiva firmei, nu există niciun beneficiu. Aici avem de-a face și cu nepotismul, ce intră în aria conflictului de interes.
Se vede clar cum conflictul de interes ne afectează, în mod direct, dezvoltarea profesională, dar și personală. Nu ne mai rămâne decât să găsim o rezolvare. Cu siguranță, există o soluție legală, dar este relativă și prea complicată pentru a fi detaliată în acest articol, așadar ne vom focusa pe rezolvarea etică. Ne este sugerat să evităm conflictul de interes pe cât de mult posibil, numai că este imposibil să nu ne lăsăm cândva prinși în mijlocul unuia. Când vine vorba despre asta, trebuie să știi ce să prioritizezi: nevoile personale sau nevoile profesionale. Acest gen de situații sunt complicate și, mai ales, delicate. Totuși, lucrul foarte important care trebuie știut este că fiecare dintre noi are în prim plan lucruri diferite. Legal, nu se penalizează decât materializarea conflictului, adică, momentul în care individul a decis că va face un lucru nociv în privința instituției în care lucrează sau a sa.
Însumând, modul în care psihicul uman lucrează este complex, iar de foarte multe ori ne vom găsi în situații în care nici noi nu știm care ne sunt propriile interese. Astfel, în momentul în care te vei afla în mijlocul conflictului de interes, trebuie să sondezi cât mai rațional ce este, cu adevărat, în beneficiul tău.
Acest articol este menit să fie o prezentare generală a conflictului de interes!
Bibliografie:
Comments