Nu rareori s-a întâmplat să ne dăm cu părerea asupra noilor legi publicate în Monitorul Oficial… “Cine a mai venit și cu ideea asta ridicolă?”, “La o asemenea lege se puteau gândi doar copiii de grădiniță…”. Cu toate acestea, majoritatea cetățenilor nu știu că procesul de adoptare a unei legi este unul lung și stufos care trece prin mai multe etape de avizare și consultare cu opinia publică pentru ca apoi să intre în dezbaterea din parlament. De cele mai multe ori, legislatorii sunt consultați de către experți din vaste domenii pentru a putea anticipa cât mai eficient efectele pe care le-ar avea un nou proiect de lege asupra populației.
Acestea fiind spuse, cel mai ușor putem înțelege procesul legislativ pe baza unui exemplu concret. Deseori observam că parlamentarii aprobă sau resping proiecte de lege, precum cele legate de sănătatea publică sau cele referitoare la atragerea de fonduri de la Uniunea Europeană. Pentru ca astfel de legi să poată intra în Monitorul Oficial este nevoie să treacă prin mai multe etape; prima o constituie inițiativa legislativă, urmată de examinarea și aprobarea proiectelor de lege, includerea acestora în ordinea de zi a Camerelor competente să o dezbată, dezbaterea lor în cadrul Camerelor, votarea, întoarcerea acestora în Camera cu competență decizională în vederea introducerii în constituție, semnarea legii de către președinții Camerelor și, nu în ultimul rând, promulgarea și publicarea legii.
Având în vedere și situația actuală, probabil vă întrebați ce se întâmplă atunci când ne aflăm într-o stare de urgență și implicit, procesul legislativ trebuie accelerat. În momentul în care societatea trece prin astfel de momente de criză, Guvernul are posibilitatea de a emite Ordonanțe de Urgență. Prin aceste acte normative, puterii executive din România (Guvernul) i se atribuie drept legislativ - în speță de a da legi - pe care, în mod normal, doar Parlamentul are dreptul să le adopte. Totuși, dat fiind faptul că acest mod de promulgare a unor legi este mult mai diferit decât cel standard, el vine și cu anumite caracteristici clare, menționate în articolul 115 al Constituției, precum obligațiunea de a stabili domeniul și data până la care se poate emite ordonanța sau faptul că acestea nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale și nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale, drepturile, îndatoririle și libertățile prevăzute de Constituție sau drepturile electorale.
Astfel, după cum putem vedea, o lege se naște foarte greu, însă cu cât este mai riguros procesul, cu atât avem mai mare siguranța că legislatorii au luat în calcul toate aspectele importante înainte de a o aproba sau de a o respinge. Implicații precum cele economice, sociale sau cu privire la siguranța publică sunt factori primordiali în luarea deciziei, iar la finalul zilei, cel mai indicat ar fi ca toți să avem în vedere aceste aspecte înainte de a ne da cu părerea.
Comments