top of page
Search
Ciopei Diana

Drepturile elevului

,,Copiii au dreptul la educație!’’... o afirmație care poate părea simplistă pentru unele persoane, însă în esență, ilustrează unul dintre cele mai importante drepturi ale umanității, ale copiilor din întreaga lume.

Ce reprezintă totuși acest drept? Accesul la educație este, prin definiție, gratuit, iar astfel, frecventarea școlii nu trebuie să fie însoțită de costuri suplimentare din buzunarele părinților. Educația ar trebui să fie calitativă, adecvată și adaptată fiecăruia dintre elevi, în funcție de necesitățile lui particulare; școala trebuie să fie pentru fiecare tânăr un mediu sigur și nediscriminator. Profesorii au obligația profesională, dar și morală să-i trateze pe cei mici cu respect, să le comunice notele la timp, să le dea posibilitatea de a le contesta și să le ofere șansa de a se exprima liber în clasă. Unul dintre aspectele cele mai relevante este că elevii chiar au numeroase drepturi asigurate de Statutul Elevului, însă acestea sunt, uneori, mai mult sau mai puțin respectate de către cadrele didactice. Care sunt aceste drepturi și cum putem fi siguri de exercitarea acestora?

Poate nu are rost să vă plictisesc acum cu o enumerație nesfârșită a drepturilor pe care, cel mai probabil, le cunoaștem cu toții; știm deja – sau ar fi ideal să se întâmple asta - că nu ne poate obliga nimeni să punem bani la fondul clasei pentru renovarea sau dotarea anumitor spații din școală și totodată, e evident că avem dreptul la manuale oferite gratis pe toată perioada învățământului obligatoriu (care de cele mai multe ori sunt atât de deteriorate încât suntem nevoiți să ni le cumpărăm singuri, dar aceasta este altă poveste). Așadar, haideți să ne focusăm pe drepturile care ne interesează cu adevărat și care, din păcate, sunt încălcate din ce în ce mai des.

Vom începe cu ideea că ,,tinerii, ca membri ai comunității școlare, beneficiază de toate drepturile și îndeplinesc toate îndatoririle pe care le au în calitate de elevi și cetățeni.”. Altfel spus, putem deduce că avem aceleași drepturi, atât în afara școlii, cât și în interiorul ei. În strânsă legătură cu acest aspect, următoarea idee: „elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii” pare cea mai simplă și totuși, acest drept este respectat din ce în ce mai rar. Într-adevăr, avem obligația de a ne prezenta la școală într-o ținută vestimentară decentă și adecvată. Ce culoare a părului e decentă și ce lungime este potrivită? Putem afla aceste lucruri doar din Regulamentul Școlii, la a cărui redactare se presupune că au participat și reprezentanții elevilor din acea unitate de învățământ. Însă fie că ești sau nu de acord cu „definițiile” relative ale decenței din acel regulament, în niciun caz nu poți fi dat afară din clasă sau chiar mai mult, nu poți fi trecut absent la ora respectivă doar pentru că, de exemplu, ai părul roz sau albastru. Bazându-te pe legi concrete și pe Statutul Elevului, e evident că ai voie să rămâi în clasă, indiferent dacă profesorul vrea sau nu să te gonească din cauza unui astfel de motiv. Nimeni nu are dreptul să te influențeze în mod intenționat să-ți schimbi personalitatea și cu atât mai puțin, nu are voie să te facă să te simți stânjenit de aspectul tău fizic.

De asemenea, avem ,,dreptul la o evaluare obiectivă și corectă’’, iar în cazul în care suntem de părere că acest aspect a fost încălcat, putem oricând ,,contesta rezultatele evaluării lucrărilor scrise’’. Avem dreptul să primim rezultatele lucrărilor scrise în cel mult 15 zile lucrătoare, conform Statutului Elevului, iar notele trebuie să ne fie comunicate înainte să ajungă în catalog. Contestarea punctajului se poate face chiar de către elev sau de către părintele sau persoana responsabilă de acesta, potrivit legii civile. Profesorul poate fi pus să justifice nota, în termen de maximum cinci zile de la anunțarea ei, iar dacă argumentele sale sunt nesatisfăcătoare, atunci se poate cere conducerii școlii, în scris, să reevalueze lucrarea. În plus, actul normativ prevede chiar că elevii au dreptul de a primi informații în avans cu privire la planificarea materiei pe parcursul întregului semestru.

În ceea ce privește absențele, profesorii nu le pot folosi ca mijloace de pedeapsă, iar un copil nu poate fi dat afară de la oră, tocmai pentru că are dreptul de a fi prezent și de a participa activ la fiecare lecție. Mai exact, în act este menționat că ,,este interzisă consemnarea absenței ca mijloc de corecție’’. Tot în această categorie de ,,pedeapsă’’ se încadrează și faimoasele replici: ,,Nu ți-ai făcut tema? Nota patru! Ia loc!’’. Dacă aceste cuvinte ne trezesc amintiri neplăcute sau fac parte din realitatea noastră cotidiană, înseamnă că ne numărăm printre elevii care nu sunt evaluați corect. Aceeași situație apare și în contextul în care un profesor ne pedepsește printr-o notare deficitară din cauză că am avut un comportament care lui i-a displăcut. Legea spune că putem primi note doar dacă ne sunt evaluate cunoștințele, competențele sau abilitățile, iar instrumentele de evaluare prevăzute de Regulamentul de Organizare și Funcționare al Unităților de Învățământ Preuniversitar pot fi: întrebările orale, lucrările scrise, probele practice, proiectele, interviurile, referatele, portofoliile sau alte metode stabilite în prealabil de director. Ați putea spune că, dacă nu ne-am făcut referatul, putem fi notați pentru lipsa lui. Așa este, dar asta doar dacă profesorul ne-a anunțat în prealabil. Cât despre comportamentul neadecvat din timpul orei, este firesc să fie sancționat, dar într-un mod corect, nu de-a dreptul deplasat, așa cum se întâmplă în unele instituții de învățământ. Elevul care este criticat ar trebui să fie supus unei evaluări de către Consiliul Profesorilor și abia ulterior să se decidă dacă se poate apela sau nu la scăderea notei la purtare.

Și acum... poate cel mai interesant aspect din acest articol: conform Statutului Elevului, cât timp nu sunt deranjate orele de curs, avem dreptul de a protesta. Așadar, dacă dreptatea o cere, dacă vă simțiți nedreptățiți sau sesizați o problemă la nivel general în școala voastră, protestați! Nimeni nu poate să ne scadă nota la purtare dacă ne exprimam părerea și participăm la o astfel de manifestare care are scopul de a rezolva o problemă a elevilor.

Toate drepturile prezentate mai sus ni se cuvin, dar din păcate majoritatea elevilor nici măcar nu știu de existența acestora. În esență, ele sunt cele care ne protejează în fața abuzurilor sau a nedreptăților din partea profesorilor, a colegilor sau a sistemului de învățământ, în general. Deși, din punct de vedere legal, sancțiunile care pot fi aplicate elevilor sunt: observația individuală, mustrarea scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ, preavizul de exmatriculare și exmatricularea, știm cu toții că umilințele, jignirile și intimidarea în fața clasei sau în mod individual încă sunt metodele clasice folosite. De asemenea, este mult mai greu să reacționăm împotriva a ceea ce nu cunoaștem, așadar în cazul încălcării unor drepturi, considerăm că este indicat să sesizăm problema și să încercăm să o rezolvăm. În „Raportul privind implementarea statutului elevului la nivel național”, realizat de Consiliul Elevilor (2017-2018), printre cele mai dese încălcări ale drepturilor elevului sunt cele privind evaluarea subiectivă, dreptul de a oferi feedback anonim cadrelor didactice la fiecare final de semestru și discriminarea. Ar fi indicat ca fiecare dintre noi să citim Statutul elevului și să îl avem mereu la îndemână în format fizic sau electronic - ca pe un ,,as în mânecă’’ in situații-limită. Avem la dispoziție mai multe variante prin care putem reclama încălcarea drepturilor; de exemplu, dacă aveți încredere în dirigintele clasei voastre, îi puteți povesti ceea ce s-a întâmplat. În funcție de context si de circumstanțele problemei, el ar trebui să se adreseze fie profesorilor, fie directorului, fie părinților. Dacă aceasta nu e o opțiune pentru voi, va încurajăm să discutați cu reprezentanții din Consiliul Elevilor, căci ei ar trebui să prezinte situația în fața direcțiunii. Nu în ultimul rând, puteți merge chiar voi în fața directorului pentru a-i reclama încălcarea anumitor drepturi. În acest caz, puteți chiar să creați petiții la nivelul școlii, care să demonstreze că solicitarea voastră are susținerea colegilor, a părinților sau poate chiar și a altor profesori. Astfel, nu uitați – aveți întotdeauna încredere în voi și discutați cu apropiații voștri; acele drepturi există pentru a fi respectate, iar fiecare elev ar trebui să aibă parte de o educație adecvată și corectă.

Așa cum spunea și marele filozof Immanuel Kant, „O educație bună este izvorul întregului bine în lume”. Pentru a ne dezvolta atât noi, ca oameni, cât și întreaga societate, dar și pentru a crea o relație bazată pe respect reciproc între elev și profesor, credem că elevilor ar trebui să le fie respectate întotdeauna drepturile.

89 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page