top of page
Search
Ciopei Diana

Hărțuirea stradală

De la strigăte și fluierături, până la atingeri care nu ar fi trebuit nicidecum să se întâmple... cam așa arată hărțuirea stradală. Studiile arată că 8 din 10 românce nu se simt în siguranță noaptea pe stradă și poate mai grav este că 4 din 10 cetățene se tem să se plimbe liniștite pe drum, chiar și în plină zi. În acest context trăit de femeile din România în secolul 21, în 2018, parlamentarii au trecut o lege ce interzice hărțuirea stradală, iar amenzile sunt suficient de usturătoare pentru a nu fi trecute cu vederea.

Legea definește hărțuirea ca fiind sexuală și/sau psihologică și impune sancționarea sa cu amendă contravențională de la 3.000 până la 10.000 de lei. Ea le oferă putere de constatare și sancționare tuturor ofițerilor și subofițerilor din Ministerul de Interne, de la agenți de poliție din cadrul Poliției Române, până la ofițerii din cadrul Poliției de Frontieră Române. Drept urmare, putem apela la orice autoritate de genul, pentru a opri astfel de comportamente.


Legea defineste hartuirea ca : ,,situația în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității persoanei în cauză și crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor”. De la aceasta, derivă cele două tipuri de hărțuire, cea sexuala ( definită ca ,,situația în care se manifestă un comportament nedorit cu conotație sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității unei persoane și, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor”) și cea psihologică (definită ca ,,orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic și implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenționate și care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane”.)


Astfel, dacă o persoană fluieră sau claxonează după cineva pe stradă, dacă are un comportament non-verbal cu tentă sexuală, dacă face comentarii sau aluzii sexuale, dacă atinge alte persoane, acest lucru este considerat hărțuire sexuală.

Nu contează dacă se întâmplă o singură dată, fapta există și poate fi sesizată poliției și sancționată sub formă de contravenție (amendă), conform acestei legi recente. Dacă fapta se întâmplă în mod repetat, atunci aceasta poate deveni faptă penală de hărțuire (conform articolului 208) și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă penală. Acestea sunt două infracțiuni diferite, pedepsele lor existând pentru a ne proteja indiferent de context, vârstă etc.

În concluzie, toate persoanele care sunt hărțuite au legea de partea lor. Tot ce trebuie să facă este să-și ia inima în dinți, să realizeze o plângere către poliție și să aibă încredere că vinovatul își va primi pedeapsa.



72 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page