Termenul de instituții juridice poate părea deseori derutant sau confuz, însă exista o mare posibilitate ca pe parcursul vieții să avem nevoie să înțelegem și să aprofundăm cunoștințele pe care le avem despre această noțiune,fiind puși în situația probabilă de a avea nevoie să apelăm la una dintre aceste instituții. Deci, ce sunt acestea și cum ne ajută ele?
Institutiile reprezintă organizații a căror activitate se bazează pe un set de reguli bine stabilite, create pentru a organiza principiile general acceptate ale oamenilor. Astfel, în cazul instituțiilor juridice, acestea sunt o grupare a normelor juridice asemănătoare, aparținând atât unei singuri ramuri de drept dar și a mai multor.
Pentru a înțelege mai bine acest concept, dar mai ales cum sunt aceste instituții benefice pentru cetățeni, voi prezenta cateva dintre exemplele de instituții judiciareexistente în țara noastră, dar mai exact, modalitatea în care acestea au rolul de a ne ajuta.
Instituțiile juridice au la baza ideologii morale și culturale, astfel existența acestora se bazează pe un set de idei culturale și reguli informale, care fac posibilă instaurarea ordinii sociale. Exemple de astfel de instituții juridice care au la bază principiile culturale, sunt instituțiile familiei și căsătoriei, care se axează pe principiile culturale și religioase ale majorității cetățenilor țării.
Funcțiile instituțiilor juridice nu se limitează doar la respectarea valorilor comune, ci mai ales la folosirea acestora pentru a constrânge și a reglementa comportamentul oamenilor, prin stabilirea unor reguli ce trebuie urmate la nivel general. De sancționarea celor care le încalcă, se ocupăinstituția Avocatului Poporului, despre care voi vorbi mai pe larg în cele ce urmează.
Făcând această scurtă introducere, întrebarea este, însă, cum ne pot ajuta aceste instituții juridice? Cum putem noi să ne ajutăm existența lor?
Probabil noțiunea de Avocatul Poporului nu este una străină pentru mulți dintre voi, însă, pentru a putea răspunde mai amănunțit la întrebările anterior adresate, trebuie să înțelegem mai exact ce este această instituție și care sunt atribuțiile ei.
Instituția Avocatului Poporului este o autoritate publică autonomă și independentă de alte autorități publice, a cărei existență este prevăzută în Constituția României, articolele 58-60. Scopul acesteia, așa cum îi spune și numele, este acela de a apăra drepturile și libertățile persoanelor fizice în raport cu autoritățile publice, această atribuție fiind precizată în Constituția României, articolul 58 alineat 1. Această instituție are mai multe domenii de activitate, printre care drepturile omului, egalitatea între sexe, culte religioase și minorități, armată, poliție, penitenciare, proprietate, muncă, prevenirea torturii și cruzimii sau a altor tratamente inumane în locurile de detenție etc.
Atribuțiile principale ale Avocatului Poporului sunt soluționarea petițiilor, promovarea recursului în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la problemele care au fost soluționate diferit de alte instanțe judecătorești prin hotarari irevocabile, sesizarea Curții Constituționale în legătură cu neregularitatea legilor înaintea promulgării etc.
Însă, pentru a ne axa pe răspunsul la întrebarea anterioară, referitoare la modul în care instituțiile juridice ne pot ajuta, Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile, din oficiu sau la cererea persoanelor fizice, a societăţilor comerciale, a asociaţiilor sau a altor persoane juridice, precum şi inopinat, prin efectuarea vizitelor în locurile de detenţie, potrivit legii, conform art. 14 din Legea nr. 35/1997.
Astfel, Avocatul Poporului are rolul de a apăra drepturile și libertățile omului, iar în cazul incălcării acestora, aceastăinstituție poate fi sesizată printr-o petiție de orice persoană fizică și nu numai, în urma incălcării unui drept/ libertate de către o autoritate a administrației publice. În urma sesizării, Avocatul Poporului își va respecta atribuțiile, adresându-se autorității administrative publice în cauză, cerând reformarea sau revocarea acțiunilor care au dus la încălcarea drepturilor sau libertăților unui individ.
Scopul instituțiilor juritice este acela de a ne ajuta,important este să fim informați despre atribuțiile lor și să ne putem folosi de ele atunci cand am putea avea nevoie, iar Avocatul Poporului este doar una dintre aceste instituții care ne poate ajuta pe fiecare dintre noi în soluționarea unei situatii in care suntem neîndreptățiți.
Comments