top of page
Search

Legalitatea alegerilor din Rusia

Democrația… Puterea aparține poporului… Pe cât de frumos sună conceptul, pe atât de ideal este, cel puțin pentru unele societăți cum ar fi Rusia. Desigur, deși pe hârtie aceasta apare ca republică federală semi-prezidențială, atât procentele din urma alegerilor, cât și cele patru mandate prezidențiale ale lui Vladimir Putin pun la încercare încrederea scepticilor în ceea ce privește legalitatea pe care o prezintă alegerile din Rusia. Însă, fie că ne aflăm de partea scepticismului, fie că alegem să credem ce ne spune pagina de Wikipedia atunci când căutăm informații despre Rusia, merită în continuare să ne punem întrebări esențiale și să rămânem atenți la ultimele știri legate de perioada lor electorală. Care este adevărul din spatele politicii ruse? Reflectă oare procentul de 54% de voturi în favoarea Rusiei Unite dorința poporului sau este doar o altă metodă prin care partidul de la conducere își asigură supremația?


​Deși, într-o lume ideală acest procent ar însemna o puternică unitate a poporului rus, în realitate informațiile dezvăluite de toate canalele de știri ne sugerează altceva și anume faptul că Rusia preferă să acționeze pe scena politică internațională sub forma unei “pseudodemocrații”. Cu toate acestea, avem numeroase motive să credem că masca pe care guvernul rus alege să o poarte începe să-și piardă din credibilitate. Acest lucru, în plan exterior, se datorează influenței vestice ce amenință continuitatea multor regimuri nedemocratice din Orient, iar, în plan interior, se datorează opoziției pentru care luptă în continuare figuri importante, precum Alexei Navalnîi.


Așadar, este sau nu în pericol de declin imperiul construit de președintele cu 4 mandate? Deși, în alegerile din 2016, ce au prezentat o majoritate semnificativă în favoarea partidului pro-prezidențial (celelalte clasându-se cu un procent cu puțin peste 10), statisticile finale ne pot demonstra o influență îngrijorătoare, astfel încât știri mai recente aleg să fie mai transparente și să atace în mod continuu credibilitatea alegerilor ruse. Odată cu criticile aduse de Alexei Navalnîi asupra corupției politice din Rusia, milioane de opinii au început să prindă glas la nivel internațional. Acesta a fost descris în 2012 de către “The Wall Street Journal” “Omul de care se teme Putin cel mai mult”. O realizare pe cât de surprinzătoare, pe atât de plină de speranță pentru toți cei împotriva sistemului. De ce? Este prima oară în istorie în care președintele Rusiei își menționează opoziția în loc să-i nege existența. Pentru prima dată, Vladimir Putin nu mai pare invincibil.


​Întrebările la care toți așteptăm răspuns încă plutesc pe scena politică internațională… Este Rusia o țară democratică în adevăratul sens al cuvântului? Mai mult decât atât, va rezista ea în forma actuală de guvernământ sau atacurile opoziției o vor determina să facă schimbări majore în ceea ce privește etica cu care decurg alegerile?

71 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page