top of page
Search
Maria-Oana Neagu

Legitima aparare

În modul cel mai simplificat cu putință, legea reprezintă un mijloc care să asigure că și eu și tu rămânem în siguranță. Ea are grijă să îți ofere ție toate resursele de care ai nevoie pentru a-ți proteja drepturile. Pentru a-și îndeplini scopul, ea ne permite câteodată să renunțăm la anumite limite impuse chiar de ea, de lege, in cazul in care acesta este unicul mod în care ne putem apăra.

Una dintre situațiile în care este permisă încălcarea regulilor este ,,legitima apărare”. Câțiva factori care sună ușor matematic determina dacă o persoana se află sau nu în aceasta situație. Să îi luăm pe rând: trebuie să fii supus unui atac direct, material, imediat și injust care să pună grav în pericol drepturile individului. Ca reacția ta sa fie fie iertată de lege, ea trebuie sa fie răspunsul pe loc al unei alte acțiuni care este în afara legii și care te pune fizic în pericol. Cum solidaritatea și dorința de a oferi ajutor au fost mereu apreciate de legiuitori, atacul nu trebuie neapărat sa fie îndreptat asupra ta și nu constituie o infractiune să încalci regulile pentru a apăra pe altcineva. Mai mult decât atât, o altă situație în care putem lua acțiune este respingerea intrării fără drept a unei persoane într-o încăpere, mai ales dacă evenimentul se întâmplă în timpul nopții.

Cu toate acestea, nicio lege sau excepție de la lege nu este absolută. Cât de departe putem merge sub umbrela protectoare a legitimei apărări? Victima poate lua orice masura atâta timp cât nu încalcă o condiție crucială:,, apărarea trebuie sa fie proporțională cu gravitatea atacului”. Spre exemplu, un om în toata firea nu are dreptul de a impusca un copil chiar dacă este atacat de el pentru că era conștient că acel copil nu ar fi avut capacitatea fizica de a-i pune cu adevărat viața în pericol.

De cele mai multe ori, pentru a știi ce este sau nu legal să faci, nu este necesară studierea amănunțită a cărților stufoase de drept. Este suficient să te gandesti dacă acțiunea ta este corecta din punct de vedere moral sau dacă tu ,din poziția de legiuitor, ai pedepsi sau nu acea fapta. De aceea, deși legea-i lege, are și ea excepțiile ei prin care se asigura că reușește să te apere.



86 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page