Este un concept vehiculat și mediatizat tot mai des, dar încă există lacune din punct de vedere al informațiilor pe care le au cetățenii despre acest subiect. Ce este, până la urmă, liberarea condiționată și cine poate beneficia de aceasta?
„Liberarea condiționată este o instituție legală a dreptului penal al multor țări. Constă în suspendarea pedepsei închisorii și poate fi utilizat atunci când, în principiu, a fost executată o parte adecvată a acesteia.”
Pentru a fi posibilă eliberarea înainte de termen, legea penală impune o serie de condiții pe care deținutul trebuie să le îndeplinească - conditii dependente de prevederile legislative în vigoare în fiecare stat. România, la rândul ei, reglementează posibilitatea suspendării pedepsei închisorii în codul penal în vigoare. Astfel, articolul 100 din Codul Penal descrie condițiile necesare liberării condiționate, care poate fi dispusă dacă “acel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul termenului care depășește 10 ani”.
O altă condiție extrem de importantă prevede că cel condamnat trebuie să se afle în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis. Adăugând în acest caz precizările de rigoare, regimul semideschis se aplică inițial, persoanelor condamnate la pedeapsă mai mare de 1 an, dar nu mai mult de 3. Executarea pedepsei în acest mod presupune că condamnații sunt cazați în comun, se pot deplasa neînsoțiți în zonele prestabilite din interiorul penitenciarului. Aceștia desfășoară activități educative în spații din penitenciar care rămân deschise. Comparativ, regimul de detenție deschis se aplică, inițial, persoanelor condamnate la cel mult 1 an de detenție. Aceștia se pot deplasa în afara penitenciarului, fără supraveghere, în condițiile stabilite prin regulamentul de aplicare a legii.
Revenind la subiect, orice deținut care întrunește o parte din prevederile legale își poate multiplica substanțial șansa la eliberare condiționată prin comportamentul conștiincios, luând în considerare că instanța trebuie să aibă convingerea că persoana respectivă se poate reintegra ulterior în societate. Vârsta celui ce execută pedeapsa penală este în acest sens un factor decisiv. În cazul unui răspuns pozitiv al instanței, persoana eliberată preventiv este atenționată asupra conduitei sale viitoare și asupra consecințelor în cazul comiterii altor acțiuni ce contravin normelor legale.
Totuși, presupune oare eliberarea înainte de termen faptul că fostul condamnat va avea deplină libertate, iar autoritățile nu vor mai urmări conduita acestuia? Răspunsul la această întrebare se regăsește în alineatul 6 din articolul 100 din Codul Penal, care enunță că: ”Intervalul cuprins între data liberării condiționate și data împlinirii duratei pedepsei o constituie termen de supraveghere pentru condamnat”. Respectiv, în această perioadă, persoana aflată în libertate condiționată va trebui să îndeplinească o serie de condiții, printre care: să anunțe despre schimbarea locuinței, despre deplasările care depășesc 5 zile, despre schimbarea locului de muncă și totodată, nu are dreptul de a părăsi teritoriul României.
Teoretic, codul penal prevede posibilitatea liberării condiționate, dar privind situația dintr-o perspectivă realisă, oare chiar se bucură un număr mare de deținuți de această instituție legală? Pentru a avea o privire de ansamblu, am consultat informațiile Autorității Naționale a Penitenciarelor. Conform datelor, pe baza legii recursului compensatoriu (Legea Nr 169/2017), “în perioada 19 octombrie 2017, moment în care Legea nr. 169/2017 a început să producă efecte și până la 23 decembrie 2019, data abrogării s-au înregistrat 23.518 eliberări, dintre care 4.174 eliberări au fost la expirarea duratei în termen și 19.344 de eliberări condiționate, conform hotărârilor instanțelor de judecată”.
Concluzionând, legea în vigoare permite ca în cazul executării condițiilor necesare, persoana respectivă să fie pusă în libertate până la expirarea pedepsei prevăzute de instanță. Procedura nu este însă dintre cele mai simple, necesitând timp, așadar e extrem de important să cunoaștem și să respectăm prevederile legii, știind că “nimeni nu se poate apăra invocând necunoașterea legii”.
Bibliografie
Eliberarea condiționată. koaha.org
Legeaz.net
Codul penal
Abcjuridic.ro
Factual.ro
Comments