S-a intrebat cineva vreodată oare cum știm ce legi s-au dat de la jumătatea secolului al XIX-lea până acum? Au trecut ele prin timp pe cale orală sau doar din povești? Ei bine, nu.
Monitorul Oficial al României este enciclopedia juridică a țării noastre. Începând cu decembrie 1832, în el au fost publicate toate legile, hotărârile, decretele, moțiunile, ordonanțele de urgență sau acte care explică funcționarea lui însuși.
De-a lungul istoriei, această publicație cu caracter oficial a statului român a trecut prin mai multe schimbări, care urmează a fi listate în cele ce urmează. De exemplu, în prima sa ediție, scrisă de Ion Heliade-Rădulescu (același Heliade-Rădulescu care a scris ,,Sburătorul”), caracterele erau chirilice, după prevederile lingvistice ale vremii, urmând ca mai apoi, în 1839, la 7 ani diferență, să fie publicat cu caractere latine.
Ce reprezintă Monitorul Oficial? Un izvor istoric absolut care poate oferi informație despre aproape orice aspect sau schimbare din punct de vedere administrativ, legislativ, juridic sau cultural. Și dacă tot am văzut cum poate fi numit, propun să vedem și cum s-a intitulat el, căci nu a avut tot timpul numele pe care îl cunoaștem astăzi.
La început a apărut sub numele de ,,Buletin Gazetă”, iar în perioada comunistă de ,,Buletin Oficial al Republicii Populare România” și ,,Buletin Oficial al Republicii Socialiste România”. Acum se află în subordinea Camerei Deputaților, aceasta verificând actele publicate.
Din punct de vedere al redactării, pe lângă schimbarea alfabetului, este de menționat că la început era o publicație săptamânală. Edițiile actuale sunt împărțite în 7 părți, care divid informațiile pe categorii ( de exemplu: Partea a IV-a “Actele privind achizițiile publice”). De acestea se ocupă Regia Autonomă Monitorul Oficial, înființată în 1991, iar de publicare Editura Monitorului Oficial.
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, adică scurta istorie a Monitorului Oficial, te rugăm să ne ajuți cu o mică redirecționare prietenilor ce ar putea fi interesați!
Comentários