top of page
Search

Pedofilia

Cred că fiecare dintre noi a auzit măcar o dată un individ zicând fraza: ,,În condițiile în care persoana de lângă tine are șaptesprezece ani și tu ai optsprezece, ești pedofil/ă’’, însă adevărul diferă puțin. În ciuda neașteptărilor, poți fi pedofil fără a fi major, întrucât atracția sexuală a cuiva față de un copil mai mic de paisprezece ani se poate numi pedofilie. Totuși, vârsta copilului nu este tot ce contează: cel ce este atras de acesta trebuie să aibă minim șaisprezece ani și să existe o diferență de măcar cinci ani pentru ca atracția să fie diagnosticată drept pedofilie. În ciuda a tot ceea ce se crede, pedofilia nu este o identitate de gen, nici o orientare sexuală, ci este considerată ca fiind o tulburare mentală ce are ca manifestare o înclinare erotico-sexuală a cuiva față de un copil. Cu toate acestea, problema majoră nu se află neapărat în atracția propriu-zisă, ci în acțiunile săvârșite în acest sens, pedofilia fiind privită în genere drept o orientare cu un caracter tulburat.

Pedofilia în sine nu este pedepsită de către lege și nici definită ca atare, deoarece nu se pot pedepsi gândurile unor persoane, senzațiile și simțirile. Dacă acestea aleg să nu acționeze, atunci nu există nicio faptă concretă ce poate fi pedepsită. Persoana ce este considerată pedofilă poate fi sancționată numai dacă cedează dorințelor sale și înfăptuiește un act pe baza acestora, abia atunci existând evidența de care este nevoie pentru pedeapsă. Pedofilia este considerată o dereglare mentală, ce nu se pedepsește, deci doar pedoviolul, pedoabuzul și pornografia infantilă asupra copiilor sunt infracțiuni cu consecințe reale. Pe această cale, Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege ce modifică legislația, pedeapsa pentru cei ce agresează sexual copii crescând, iar cei ce înfăptuiesc acest act nu mai pot primi pedepse cu suspendare.

Noile modificări făcute în 2020 asupra legislației românești aduce cu sine noi pedepse, astfel persoanele care comit acte de pedoabuz sau pedoviol pot primi pedeapsa cu închisoarea până la 18 ani, însă mulți judecători și avocați fac confuzie între un act de pedofilie și unul de viol pedofilic, diferența fiind acceptul manipulat sau tacit al minorului în cazul actului de pedofilie, astfel uneori considerând că abuzatorul poate fi iertat. Foarte multe acte de acest tip se regăsesc în cadrul familiei, Codul Penal menționând închisoarea între 2 și 7 ani și interzicerea unor drepturi atunci când minorul este rudă în linie directă , frate sau soră cu făptuitorul, sau atunci când minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului.

Așadar, avem în discuție diferența dintre actul de pedofilie și pedofilia în sine. Mai simplu, ne putem întreba dacă există diferențe între acțiune și gând, iar în ceea ce privește Codul Penal, articolele 220 și 221 prevăd pedepse în cazul a diferite acte asupra minorilor, în care intră și actul de pedofilie, nu pedofilia (aceasta este studiată de diferiți psihologi pentru a se afla natura dereglării și dacă există asocieri cu orientarea sexuală sau nu). În ceea ce privește pedofilia, nu poate fi considerată o infracțiune, întrucât reprezintă doar o atracție față de un copil ce rămâne la stadiul de dorință, sentiment. Momentul în care devine o infracțiune este atunci când această dorință este și înfăptuită.


Întotdeauna, indiferent de simplitatea și de claritatea cu care oamenii aleg sa trateze acest subiect, așa cum este prezentat prin fraza introductivă a articolului, lucrurile sunt mai complexe decât par.


62 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page