top of page
Search

Proprietatea intelectuală - un termen la fel de vag cum sunt și elementele ce îl compun

Proprietatea intelectuală nu va fi niciodata ceva fizic, tangibil, un obiect, un bun material. Este cea mai bună dovadă că mintea și creierul sunt cele mai de preț avuții ale noastre, căci acolo se nasc idei ce pot deveni proprietatea intelectuală pe care putem lua bani frumoși sau chiar, cine știe, să schimbăm lumea.  

Propiretatea intelectuală nu este totuși ideea în sine, ci titlul acordat acesteia ce aduce un oarecare prestigiu și dreptul de posesie, deci prelucrare și folosire a ideii.

Cele mai comune astfel de titluri sunt Dreptul de autor si Brevetul . Ambele protejează idei de pericolul plagierii, iar această protecție este crucială pentru acele idei „mari”. Dreptul de autor poate fi acordat lucrărilor literare, artistice sau tehnice, indiferent de formă, pe când Brevetul se poate acorda ideilor sub formă de soluții la diverse probleme, cel mai des invențiilor. Acestea vin și cu stimulente economice, însă pe o perioada limitată de timp, deci nu va faceți iluzii că puteți trăi numai din aceste stimulente ce vin odată cu câștigarea titlului de proprietate intelectuală. Totuși, dacă știm să ne „vindem” ideea am putea, iar cele mai bune exemple sunt majoritatea produselor pe care le folosim care au început candva ca fiind produse (invenții) brevetate.

Dacă vă protejați o invenție, de exemplu un produs nou, sunteți singura persoană care are dreptul de a o utiliza sau de a o reproduce. Dacă altcineva dorește să o copieze sau să o reproducă, trebuie să vă ceară permisiunea. Aici apare noțiunea de contract de licență, iar întocmirea unui astfel de contract permite unei persoane fizice, juridice sau companii să folosească ceea ce protejează Dreptul de autor sau Brevetul, având permisiunea proprietarului. Putem asocia proprietatea intelectuală cu cea privată în general din punct de vedere al delictelor contrar acestora? Dacă cineva îți fură din casă (și pătrunde și prin efracție), îl dai în judecată, iar dacă câștigi vinovatul poate primi între 3 și 15 ani de închisoare, corect? Deci dacă cineva îți folosește sau, mai rău, contraface ideea ce are titlu de proprietate intelectuală, ce se va întâmpla dacă tu și făptașul mergeți în instanță? În cazul acesta pedeapsa este mai blândă, iar dacă făptașul e găsit vinovat poate primi de la 1 la 3 ani de închisoare sau amendă.

28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page