V-ați gândit vreodată ce stă în spatele unei minți criminale? Ce îl determină pe un individ să comită o crimă? Câteva dintre motivele care stau la baza acestei gândiri includ lăcomia, furia, gelozia și răzbunarea. O persoană care comite o crimă își poate planifica incidentul pas cu pas ocolind posibilele riscuri, făcând alegeri clare despre cum vor acționa și cum se va desfășura. Din perspectiva specialiștilor, persoanele care au un astfel de comportament dezvoltă probleme neuronale și durere psihică severă. Dar care ar fii cele mai puternice sentimente care ar putea să determine un individ să comită această faptă? Majoritatea crimelor sunt înfăptuite de o persoana care are un puternic instinct impulsiv, un moment de furie, majoritatea neștiind să o controleze moment în care atât corpul cât și creierul se blochează. Dragostea este, de asemenea, unul dintre cele mai întâlnite sentimente care duc la comiterea unei crime, dar de ce? În majoritatea relațiilor toxice, obsesia și dependența de partener sunt doi dintre factorii principali care duc la săvârșirea unei crime. Aceștia nu pot accepta despărțirea de persoana iubită sau fapul ca si-au refacut viața.
Dar trecând la o categorie mai specifică de oameni, ne vine greu de crezut că un adolescent ar putea să ucidă pe cineva, însă aceștia pot fi foarte ușor manipulați de către persoanele care se află în grupul lor de prieteni. Un studiu arată că foarte mulți dintre adolescenții care au comis o crimă au fost împinși și provocați de către amici sau cunoștințe apropiate. Aceștia își pot face anumiți prieteni ce provin din cercuri vicioase și, încercând să adopte comportamentul anturajului pentru a fii acceptati într-un anumit grup , devin agresivi și dornici să comită infracțiuni pentru a fii respectați de către grupul lor.
O altă cauză a comportamentului criminal este agresivitatea cronică, aceștia fiind în majoritatea timpului rupți de realitate. Câteva dintre caracteristici sunt irascibilitatea și alarmarea involuntară atunci când corpul simte nevoia de apărare.
Traumele pot fi și ele, de asemenea, un factor care duc la comiterea unei crime. Adolescenții aseamănă un conflict cu o traumă din trecut. Aceștia, încercând să se apere sau să scape de conflict, sunt involuntar împinși spre a acționa. Un alt studiu arată că unii sunt chiar pasionați de violență sau de gândul de a ucide o persoană , fiind chiar dispuși să plătească pentru a vedea o crimă. Dark web-ul, Deep web-ul si Red Room-ul sunt doar câteva dintre site-urile pe care foarte mulți dintre adolescenții "problematici" au încercat să le acceseze , în căutarea de persoane anonime care să comită o crimă, unii dintre ei lăsând "tips-uri" pentru următoarea mișcare a anonimului. De ce ? Tuturor ne plac filmele sau serialele polițiste care includ crime sau prinderea infractorilor. Toți avem câte un actor favorit dintr-un serial și ne-ar încânta să semănăm cu el, iar unii dintre noi tindem sa nu ne dăm seama unde ar trebui să tragem linia.
După cum putem vedea, sunt numeroase motive pentru care o persoană ar putea cauza o crimă, atât intrinseci, provenite dintr-un fond psihic problematic, cât și extrinseci, atunci când ne referim la influența altor persoane dar și la dorința de validare socială. Însă mai important decât a conștientiza aceste cauze este ceea ce putem face pentru a le preveni. O educație solidă, valori morale bine definite de la o vârstă fragedă și un mediu sigur sunt principalele moduri de a-i asigura copilului de acum stabilitatea mentală necesară pentru a putea deveni adultul responsabil de mâine.
Comments